Naaimachinenaalden keuze advies

Naaimachinenaalden keuze advies

Voor elk werk en materiaal is er de juiste naald, hieronder vind u een eenvoudige naaimachinenaalden keuze advies. Uw naaimachinenaalden ABC.

Katoen, linnen, flanel, synthetische stoffen en jersey Hiervoor kunt u een normale universal schmetz naald gebruiken. Dikte 60 en voor dunne stoffen met dun garen. Dikte 80 en 90 voor normale tot middel dikke stoffen in combinatie met normaal alles naaigaren. Dikte 100, 110 en 120 voor dikke stoffen met dik garen (doorstikgaren of extra sterk garen).


Voor overlockmachines zijn er de speciale schmetz ELx en Elx-suk CF naalden.

Jeans / denim, canvas, tafelzeil, plastic folie, rubber, kunstleder De schmetz jeansnaald met een scherpe punt. Dikte 80 voor dunne jeans (blouse) in combinatie met gewoon alles naaigaren. Dikte 90 voor soepele jeans. Dikte 100 en 110 voor zware en dikke jeans met dik doorstikgaren of extra sterk garen.


Klittenband, zelfklevend borduurvlies en met textiellijm bevestigde stof De schmetz super universal naald is er in verschillende diktes. Dikte 70 voor dunne stoffen, dikte 80 voor dunnen tot medium dikke stoffen, dikte 90 voor medium dikke tot stevige stoffen en dikte 100 voor dikke en stevige stoffen. 


Tricot, gebreide stof, joggingstof, zijdejersey, lycra, trevira etc. De schmetz stretchnaald met een extra afgeronde punt en speciaal naaldoog. Dikte 65 stretch met dun garen voor zeer dunne elastische stoffen zoals een fijne jersey. Dikte 75 stretch voor zomer tricot en rekbare sportkleding in combinatie met gewoon alles naaigaren. Dikte 90 stretch voor wat stevigere elastische stoffen zoals joggingstof, trevira en dik gebreid materiaal in combinatie met gewoon alles naaigaren.


Zéér elastisch en dunne stof voor sportkleding De schmetz HAx1SP naald is hier speciaal voor ontwikkeld. Deze naald is tevens geschikt voor stug en glad materiaal waar veel machines steken op overslaan . Dikte 75 voor dun materiaal en dikte 90 voor middeldik materiaal.

Dubbel stiksel in elastische stoffen De schmetz stretch tweelingnaald in 2,5 mm breed en 4,0 mm breed.


Leer/ leder, nappa, suède en kunstleder,bont De schmetz leernaald. Een leernaald nooit voor textiel gebruiken omdat er een mespunt aanzit! Dikte 70 en 80 voor dun leer. Dikte 90 voor middeldik leder. Dikte 100, 110 en 120 voor dik leder met doorstik garen.


Leer in combinatie met stof Hiervoor adviseren wij u om een HAx1SP naald dikte 90 te gebruiken. Indien u een leernaald in combinatie met stof gebruikt, wordt door de mespunt van de leernaald uw stof stuk gesneden wat een zwak en lelijk resultaat zal geven. (Niet geschikt voor dik en stug leer, probeer als alternatief een jeans naald dikte 100. Controleer eerst of de naaimachine geen steken overslaat!!)


Zéér dunne waterafstotende stof (regenkleding), micovezel, zijde Hiervoor is er de schmetz microtexnaald. Dikte 60 voor de aller dunste materialen met extra dun garen. Dikte 70 en 80 voor middel en voor de zwaardere stoffen dikte 90.


Borduurwerk met ingebouwde steken op de naaimachine of met een borduurmodule. Hiervoor zijn er twee verschillende schmetz borduurnaalden. Voor normale borduursteken met de naaimachine in combinatie met borduurgaren kunt u de gewone borduurnaald gebruiken.

Speciaal voor grote motieven met een computergestuurde borduurnaaimachine is er de schmetz gold borduurnaald, deze naald is gemaakt van titanium en gaat hierdoor tot wel 5x zo lang mee. Schmetz gold naalden breken ook minder snel het bovengaren.


Metallic,- of lint garen Hiervoor is er de schmetz metallicnaald, door het extra lange oog kan het garen beter passeren zonder te beschadigen.


Siernaden en naaien met meerdere garens in één naaldoog Hiervoor is er de schmetz topstitchnaald.


Quiltwerk en patchwork Hiervoor is er de schmetz quiltnaald. Door de diepere lange groef zullen er geen pluisjes omhoog komen van de vulstof.


Open borduurwerk of ajourwerk Hiervoor is er de schmetz wing/ajournaald.

Borduren of (quilt) meanderen uit de vrije hand Hiervoor is er een speciale schmetz veernaald (ook wel spring naald). De veer neemt de functie van de naaivoet over, u werkt zonder naaivoetje! Het zicht op het naaiwerk is bij deze naald een stuk beter dan bij gebruik van een stopvoetje.


Voor slechtziende is er de open-oog ofwel de handycapnaald. De schmetz handycapnaald heeft een dun sleufje aan de zijkant van het naaldoog zitten waar u de draad in kunt trekken. Deze naald is wel een stuk zwakker dan een gewone naald en wij adviseren om niet te snel te naaien en niet te dikke stoffen te naaien. 

Schmetz kleurcode wijzer voor gemakkelijk nazien welke naald u in handen heeft.

Garendikte en naald dikte.

Heeft u nog een vraag mail ons gerust!

Garendikte en naald

welke naald voor dikte garen

Hieronder vind u een advies voor welke naald u nodig heeft voor een bepaalde garendikte.

Garendikte 80 voor naald dikte 70 tot 110.

Garendikte 60 voor naald dikte 80 tot 110.

Garendikte 40 voor naald dikte 90 tot 120.

Garendikte 30 voor naald dikte 100 tot 130.

Garendikte 20 voor naald dikte 120 tot 140.

Garendikte 15 voor naald dikte 140 tot 180.

Garendikte 10 voor naald dikte 170 tot 220.

Garendikte  8 voor naald dikte 190 tot 260.

Voor huishoudnaaimachines adviseren wij om niet dikker garen te gebruiken dan dikte 30. Overigens staat er op het alles naaigaren vaak geen dikte vermeldt. Ga er in dit geval vanuit dat 'gewoon' garen geschikt is voor naalden tot dikte 100 en u voor doorstikgaren minimaal naald dikte 90 gebruikt.

Terug naar naaldkeuze advies.